Gipszkarton tudnivalók

Gipszkarton

Nem csak Magyarországon, hanem világszerte ez a legnépszerűbb belsőépítészeti megoldás. Népszerűségét már évszázadokkal ezelőtt bebiztosította, és azóta csak felhasználási és felhasználói köre bővült. Az alábbiakban szeretnénk bemutatni előnyeit és alátámasztani, hogy miért is érdemes ezt a technológiát választani, ha egy épület belső terének a kialakításán dolgozunk.

A gipsz

A gipszes vakolatok nagymértékben növelik az épület egyes szerkezeteinek, például a fafödémeknek a tűzállóságát, mivel anyaguk nem ég, sőt csökkenti az égés hőjét, mivel minden gipszes anyag kötött kristályvizet tartalmaz, és ennek elpárolgásáig a hőmérséklet nem emelkedik.
Ez eredményezte, hogy gipsztáblákat kezdtek alkalmazni az acélszerkezetű toronyházak tűzvédelmére. S amikor a gipsztáblák papírköpenybe öntésével azok húzó-hajlító szilárdságát megnövelték, megszületett a gipszkartonlap.
Előnyei között szerepel, hogy könnyű, kis szállítási költségű építőanyag; válaszfal, álmennyezet, tetőtérbeépítés szerkezeteként egyaránt használható. A gipszkartonlapokkal az építés egyszerű, hatékony, gyors, és a szerkezetek méretpontosak. A szárazépítési technológiával nem viszünk fölösleges vizet a belső terekbe, a munka gyorsan és tisztán elvégezhető, rövid ideig tart, és a helyiségek azonnal beköltözhetők. Egy családi ház esetén az építési időt hónapokkal rövidítheti le a száraz szerkezetek alkalmazása.

A gipszkartonozás lépései

Szerelés

 • A csatlakozó épületrészekkel rugalmas anyag közbeiktatása szükséges.
 • 10 mm-nél nagyobb várható födémlehajlás esetén csúszó csatlakozás készítendő.
 • A szegélyprofilt a megfelelő rögzítőeszközzel kell a csatlakozó épületrészekhez erősíteni. A rögzítési távolságok födémhez és aljzathoz max. 80 cm ; a falra való rögzítés esetén legalább 3 rögzítési ponttal max. 100 cm .
 • A rögzítőeszköz tömör csatlakozó épületrészhez: beütődűbel, nem tömör épületrészhez: az építőanyaghoz alkalmas speciális lehorgonyzó elem.

Vázszerkezet

 • A horganyzott 0,6 mm anyagvastagságú UW 50, UW 75 vagy UW 100 acélprofilok a padlóhoz és födémhez való kapcsolatot adják, mint vezetősínek.
 • Az UW-profilokba a függőlegesen beállított és beigazított CW 50, CW 75 vagy CW 100 állványprofilok adják a gipszkarton borítás hordozóbordázatát, melyek tengelytávolsága 62,5 cm (egyrétegű burkolatra helyezett kerámiaburkolat esetén max. 42 cm ).

Borítás

 • A borítás függőlegesen elhelyezett lehetőleg helyiségmagas gipszkarton építőlemezek egymás mellé sorolása és a vázon történő rögzítése. A gipszkarton építőlemezek a padlótól kb. 1 cm magasra elemeltek.
 • Az ajtótok profilokhoz sohasem, a vezető UW profilokhoz általánosan a gipszkarton építőlemezeket nem szabad rögzíteni.
 • Csavartávolság 25 cm (kétrétegű borítás esetén az alsó rétegen a csavartávolság 75 cm-re növelhető).
 • Nem helyiségmagas gipszkarton építőlemezek esetén W111 (egyrétegű) rendszernél a vízszintes illesztések legkisebb távolsága egymástól 400 mm . Az illesztés háttámaszaként CW vagy UW profilt alkalmazunk.
 • W 118 rendszernél a gipszkarton építőlemezek közé oldalanként két-két acéllemezréteg kerül, melyek 0,5 mm vastagok és átlapolásuk min. 10 cm .
 • Az acéllemezeket gyorsrögzítő lemezcsavarral ideiglenesen rögzítik, amely a gipszkarton borítás készítése során eltávolítandó.

Hézagolás - fugázó anyagok

 • Fugafedő papírcsík és/vagy kézi illetve gépi felületkiegyenlítő anyaggal történik.
 • Az impregnált kiegészítő vízzárással és színezéssel látja el az impregnált gipszkarton építőlemezt.
 • Többrétegű borításnál tűzvédelmi vagy akusztikai követelmények esetén az alsó rétegek fugáit csak kitölteni, a külső réteg fugáját simítani is kell.
 • A látható csavarfejeket mindig simítani szükséges.
 • A felületkiegyenlítést akkor végezhető, amikor a gipszkarton építőlemezeken nem lépnek fel nedvesség- vagy hőmérséklet-változás hatására nagyobb hosszváltozások.
 • A felületkiegyenlítést + 10°C alatti helyiség hőmérséklet esetén nem szabad elvégezni. A levegő- és az épületszerkezet min. + 5°C kell legyen.

Felületkezelés

Az első felhordott festékréteg előtt a felső gipszkarton építőlemezen alapozás szükséges. Az alapozó anyag és bevonati anyag/réteg összehangolását és a termékszállítók felhasználási utasításait be kell tartani. A gipszkartonra a következő rétegek hordhatók fel:

 • Bevonatok: alkalmazási célok és követelmények szerint vízálló műanyag-diszperziós festék, olajfesték, matt lakkfesték, alkidgyanta festék, polimergyanta festék, poliuretán-lakkfesték (PUR), epoxidlakk festék (EK)
 • Vakolatok, pl: műgyanta vakolat, vékony vakolat, simítás, ásványi vakolat a felületkiegyenlítéssel és papír fugafedőcsíkkal összefüggésben
 • Tapéták: papír, textil- és műanyagtapéták
 • Kerámia burkolat
 • Alkáli rétegek mint pl: mész-, vízüveg- és szilikátfestékek nem alkalmasak a gipszkarton építőlemezek alapozására
 • Szilikátfesték-diszperziók a festékgyártók ajánlása szerint az utasítások szigorú betartása mellett használhatók fel.

Tűz védelem

A hazai szabványoknak megfelelő tetőtérbeépítés külső határoló szerkezetével szembeni 0,5 ill. 1,0 órás tűzállóság a követelményt tűzvédelmi gipszkarton építőlemezzel érhetjük el, Th=0,5 ó esetén 15mm ill Th=1,0 ó esetén 2x15mm (F15) vastagságú borítással.

Terhek rögzítése vízszintes felületen

Lámpákat és más hasonló tárgyakat, mint pl. függönykarnisokat univerzális dűbellel, üregdűbellel vagy billenőhoroggal rögzíthetjük a gipszkarton álmennyezetekhez

Magas páratartalmú terek

A szárazépítési rendszerek építőlemezei és vázszerkezetei 75%-os relatív páratartalomig építhetők be korlátozás nélkül a páratechnikai körülményeket figyelembe véve. A magasabb relatív páratartalmú terekben a szerelt rendszereket a páraterhelt oldalról impregnált építőlemezzel szükséges borítani. Ilyen terek a lakások konyha, fürdő, wc terei valamint közösségi épületek wc, szállodaszobákhoz tartozó fürdő helyiségei stb. Nem készíthetők impregnált építőlemez borítással tartósan vagy hosszan tartóan 90-100 % relatív páratartalmú helyiségek határoló szerkezetei. Nem készülhet uszodaterek, szaunák, nagy főzőkonyhák, állandó használatú üzemi zuhanyozók álmennyezete, válaszfala minden kötöttség nélkül szerelt rendszerből. A KNAUF ezekre a rendszerekre a vázszerkezet fokozott korrózióvédelmét és gipszet nem tartalmazó cementkötésű építőlemez borítást ajánl, melyek betervezése, beépítése egyedi konzultációt igényel. 
     
     
Kezdőlap